Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cheeseburger wołowy z surówką Colesław

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

4 sztuki

bułki 4 sztuki (do hamburgerów)

Kotlety

mielona wołowina 600 gram
woda
cebula 1 sztuka
musztarda dijon 1 łyżka
Kolendra cała Prymat 1/2 łyżeczki
sól i pieprz
olej do smażenia

Dodatkowo

ser żółty 4 plastry
sałata 4 liście
pomidor 4 plasterki
ogórek zielony 8 plasterków
surówka colesław

Opcjonalnie

sos

Przepis i sposób przygotowania na: Cheeseburger wołowy z surówką Colesław

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju.
Kolendrę utłuc w moździerzu lub włożyć do woreczka foliowego i rozbić tłuczkiem do mięsa.
Do wołowiny dodać odrobinę wody (mięso będzie soczyste i delikatniejsze), cebulę oraz kolendrę.
Całość doprawić solą z pieprzem i dokładnie wymieszać.
Dołożyć musztardę i ponownie wyrobić.
Z masy mięsnej uformować (ja to robiłam za pomocą metalowego ringu) okrągłe kotlety i ułożyć je na mocno rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej).
Smażyć po 4-5 minut z każdej strony.
(Mięso powinno być różowe w środku. Jeśli ktoś takiego nie lubi - kotlety należy dosmażyć.)
Na dolnej części bułek ułożyć po jednym kotlecie i plastrze sera.
Tak przygotowane bułki oraz ich wierzchy (nie składać) włożyć do piekarnika i podgrzać (aż ser się rozpuści).
Po tym czasie pod mięso włożyć po liściu sałaty, plastrze pomidora i dwa plasterki ogórka.
Na serze umieścić surówkę, a górną część bułki opcjonalnie posmarować sosem.
Całość złożyć i od razu podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 03.06.2018 09:04
Swojski najlepszy.
wyattearp 22.11.2017 11:06
takie jedzonko lubię
SzczyptaChili 21.11.2017 11:07
Domowy, pyszny burger :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak