Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron bucatini z dynią

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron 300 g bucatini ew. spaghetti
dynia 300 g miąższu hokkaido
masło 4 łyżki
szalotka 2 szt
sól
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
natka pietruszki 1/2 pęczku
śmietana 30% 100 ml
parmezan starty 5-6 łyżek
Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron bucatini z dynią

Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.
Szalotki kroimy w kostkę.
Na połowie masła szklimy szalotkę, lekko oprószając ją solą.
Następnie dodajemy dynię, pozostałą część masła, gałkę muszkatołową, dusimy pod przykryciem przez 15-20 min.
Następnie dodajemy śmietankę, posiekaną natkę pietruszki, starty parmezan, dusimy do uzyskania odpowiedniej dla nas gęstości sosu.
Do sosu wrzucamy makaron, dokładnie łączymy.
Przekładamy na talerze i oprószamy świeżo mielonym, kolorowym pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 19.11.2017 19:56
Apetyczny i kuszący tak podany makaron.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak