Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BISZKOPTY W KARMELOWEJ POLEWIE CZEKOLADOWEJ Z BITĄ ŚMIETANĄ

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki podstawowe

biszkopty okrągłe 16 szt.
kawa rozpuszczalna lub kakao, do posypania

Składniki na śmietanę

śmietana 30% 200 g
fix do śmietany opakowanie
cukier wanilinowy opakowanie
cukier puder łyżeczka

Polewa

śmietana 30% 50 g
czekolada mleczna 20 g
czekolada karmelowa 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: BISZKOPTY W KARMELOWEJ POLEWIE CZEKOLADOWEJ Z BITĄ ŚMIETANĄ

Śmietanę podgrzewam, dodaję czekolady podzielone w kostki, chwilę czekam, zdejmuję z ognia, mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Studzę.
Biszkopty zanurzam w przygotowanej polewie czekoladowej, odkładam na talerz, aby polewa zastygła.
Śmietanę ubijam z fixem oraz cukrami.
Układam warstwy deseru: biszkopty, bita śmietana, biszkopty, pozostała bita śmietana. Całość posypuję kawą rozpuszczalną lub kakao i chłodzę w lodówce (minimum 12 godzin, aby biszkopty zmiękły).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak