Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z marmoladą różaną i rabarbarem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
drożdże świeże 3 dag
cukier 5 dag
żółtko jajek 3 szt
masło 10 dag
mleko 1 szkl
cukier waniliowy 2 łyżki
sól 0,5 łyżeczki

Kruszonka

mąka pszenna 1 szklanka
masło 10 dag
cukier 10 dag
żółtko jajek 1 szt
cukier waniliowy 1 łyżka

Pozostałe składniki

rabarbar 0,5 kg
cukier waniliowy 2 łyżki
marmolada 1 szklanka
konfitura z płatków róży 3-4 łyżki
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z marmoladą różaną i rabarbarem

Kroki postępowania

1
Drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru, kilkoma łyżkami ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut. Do miski przesiać pozostałą mąkę, wymieszać z resztą cukru, solą, cukrem waniliowym, wlać ciepłe mleko i żółtka, zagnieść na gładkie ciasto. Pod koniec dodać rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Drożdżówki z marmoladą różaną i rabarbarem foto
2
Kruszonka
Mąkę wymieszać z cukrem, posiekać z masłem, dodać żółtko, cukier waniliowy i rozcierać palcami tak, aby powstała kruszonka.
Rabarbar obrać, pokroić, wymieszać z cukrem waniliowym. ( odłożyć 1 łyżeczkę cukru waniliowego)
Krok 2 - Drożdżówki z marmoladą różaną i rabarbarem foto
3
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować i wyciąć kółka. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. Na środku wyrośniętych krążków ciasta dnem mniejszej szklanki zrobić wgłębienie. Brzegi posmarować jajkiem wymieszanym z łyżeczką cukru waniliowego.
Krok 3 - Drożdżówki z marmoladą różaną i rabarbarem foto
4
Krążki ciasta posmarować marmoladą wymieszaną z konfiturą różaną.
Krok 4 - Drożdżówki z marmoladą różaną i rabarbarem foto
5
Na marmoladę wyłożyć rabarbar, posypać kruszonką. Blaszkę z drożdżówkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut.
Krok 5 - Drożdżówki z marmoladą różaną i rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak