Sposób przygotowania

Przygotować ciasto.
Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Ciągle mieszając - dodawać po jednym żółtku i później stopniowo miód.
(Masa może wyglądać na zważoną, ale to normalne.)
Całość wymieszać z mąką przesianą z przyprawą do piernika, kakao oraz sodą oczyszczoną.
Następnie do masy wmieszać śmietanę, a na końcu w trzech turach białka ubite na sztywną pianę.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec przez około 50-60 minut w 170 stopniach do tzw. "suchego patyczka".
Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 3 części.
Przygotować przełożenie.
Dżem i/lub powidła przełożyć do garnuszka i zagotować.
Całość zdjąć z palnika, dokładnie wymieszać z galaretką i delikatnie ostudzić (ale tak, aby masa mocno nie zastygła).
Gotowym przełożeniem posmarować piernikowe blaty.
Przygotować polewę.
Kremówkę należy podgrzać, zdjąć z palnika i do garnuszka dodać posiekaną czekoladę.
Po odczekaniu 2-3 minut całość dokładnie wymieszać, a następnie odstawić aż polewa lekko zgęstnieję
Gotową polewą posmarować wierzch oraz boki ciasta.

Komentarze

  • 0
    dsss
    Opublikowano

    SzczyptaChili

    Świetne ciasto na Świąteczny stół , wygląda bardzo apetycznie :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !