Piernik przekładany galaretką z dżemem/powidłami śliwkowymi

Piernik przekładany galaretką z dżemem/powidłami śliwkowymi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Keksówka o długości około 35-40 cm, ciasto

  • mąka pszenna

    1 i 3/4 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • miód płynny

    200 ml
  • masło lub margaryna

    125 gram
  • śmietana

    5 łyżek
  • przyprawa korzenna

    1,5 łyżki
  • soda oczyszczona

    1,5 łyżeczki
  • kakao

    1,5 łyżki

Przełożenie

  • powidła śliwkowe

    580 gram
  • galaretka

    1 opakowanie

Polewa (miękka)

  • czekolada

    120 gram
  • śmietanka słodka

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Przygotować ciasto.
Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Ciągle mieszając - dodawać po jednym żółtku i później stopniowo miód.
(Masa może wyglądać na zważoną, ale to normalne.)
Całość wymieszać z mąką przesianą z przyprawą do piernika, kakao oraz sodą oczyszczoną.
Następnie do masy wmieszać śmietanę, a na końcu w trzech turach białka ubite na sztywną pianę.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec przez około 50-60 minut w 170 stopniach do tzw. "suchego patyczka".
Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 3 części.
Przygotować przełożenie.
Dżem i/lub powidła przełożyć do garnuszka i zagotować.
Całość zdjąć z palnika, dokładnie wymieszać z galaretką i delikatnie ostudzić (ale tak, aby masa mocno nie zastygła).
Gotowym przełożeniem posmarować piernikowe blaty.
Przygotować polewę.
Kremówkę należy podgrzać, zdjąć z palnika i do garnuszka dodać posiekaną czekoladę.
Po odczekaniu 2-3 minut całość dokładnie wymieszać, a następnie odstawić aż polewa lekko zgęstnieję
Gotową polewą posmarować wierzch oraz boki ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SzczyptaChili

18.11.2017 11:26
Świetne ciasto na Świąteczny stół , wygląda bardzo apetycznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat