Przepis i sposób przygotowania na: Piernik przekładany galaretką z dżemem/powidłami śliwkowymi
Przygotowanie ciasta:
Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ciągle mieszając - dodawać po jednym żółtku i później stopniowo miód. Masa może wyglądać na zważoną, ale to normalne. Całość wymieszać z mąką przesianą z przyprawą do piernika, kakao oraz sodą oczyszczoną. Następnie do masy wmieszać śmietanę, a na końcu w trzech turach białka ubite na sztywną pianę.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.Piec przez około 50-60 minut w 170 stopniach do tzw. "suchego patyczka".
Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 3 części.
Przygotowanie przełożenia:
Dżem i/lub powidła przełożyć do garnuszka i zagotować. Całość zdjąć z palnika, dokładnie wymieszać z galaretką i delikatnie ostudzić (ale tak, aby masa mocno nie zastygła). Gotowym przełożeniem posmarować piernikowe blaty.
Przygotowanie polewy:
Kremówkę należy podgrzać, zdjąć z palnika i do garnuszka dodać posiekaną czekoladę. Po odczekaniu 2-3 minut całość dokładnie wymieszać, a następnie odstawić aż polewa lekko zgęstnieję. Gotową polewą posmarować wierzch oraz boki ciasta.