Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik przekładany galaretką z dżemem/powidłami śliwkowymi

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Keksówka o długości około 35-40 cm, ciasto:

mąka pszenna 1 i 3/4 szklanki
cukier 1/2 szklanki
miód płynny 200 mililitrów
masło lub margaryna 125 gramów
śmietana 18% 5 łyżek
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1,5 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
kakao 1,5 łyżki
jajko 3 sztuki

Przełożenie:

powidła śliwkowe 580 gramów
galaretka 1 opakowanie

Polewa (miękka):

czekolada 120 gramów
śmietanka słodka 100 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik przekładany galaretką z dżemem/powidłami śliwkowymi

Przygotowanie ciasta:
Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ciągle mieszając - dodawać po jednym żółtku i później stopniowo miód. Masa może wyglądać na zważoną, ale to normalne. Całość wymieszać z mąką przesianą z przyprawą do piernika, kakao oraz sodą oczyszczoną. Następnie do masy wmieszać śmietanę, a na końcu w trzech turach białka ubite na sztywną pianę.

Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.Piec przez około 50-60 minut w 170 stopniach do tzw. "suchego patyczka".

Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 3 części.

Przygotowanie przełożenia:
Dżem i/lub powidła przełożyć do garnuszka i zagotować. Całość zdjąć z palnika, dokładnie wymieszać z galaretką i delikatnie ostudzić (ale tak, aby masa mocno nie zastygła). Gotowym przełożeniem posmarować piernikowe blaty.

Przygotowanie polewy:
Kremówkę należy podgrzać, zdjąć z palnika i do garnuszka dodać posiekaną czekoladę. Po odczekaniu 2-3 minut całość dokładnie wymieszać, a następnie odstawić aż polewa lekko zgęstnieję. Gotową polewą posmarować wierzch oraz boki ciasta.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 03.06.2018 09:03
Dobry piernik.
SzczyptaChili 18.11.2017 11:26
Świetne ciasto na Świąteczny stół , wygląda bardzo apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak