Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny drożdżowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże suche 2 szt. opakowania
woda letnia 2 szklanki
cukier 2 łyżeczki
sól 1 łyżka
mąka pszenna 600 g
płatki owsiane 2 łyżki
tłuszcz do formy 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny drożdżowy

Kroki postępowania

1
Drożdże wsypać do letniej wody i wymieszać dokładnie .
Krok 1 - Chleb pszenny drożdżowy foto
2
Odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce aby podrosły .
Krok 2 - Chleb pszenny drożdżowy foto
3
W misce przygotować mąkę wymieszaną z solą ,cukrem i płatkami owsianymi . Wlać wyrośnięte drożdże .
Krok 3 - Chleb pszenny drożdżowy foto
4
Wymieszać , najpierw łyżką ,następnie ręką .Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce .
Krok 4 - Chleb pszenny drożdżowy foto
5
Gdy podwoi swoją objętość ciasto przełożyć do wysmarowanej foremki i odstawić aby ponownie wyrosło .
Krok 5 - Chleb pszenny drożdżowy foto
6
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200 stopniach około 1 godziny .
Krok 6 - Chleb pszenny drożdżowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak