Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz wołowy z kapustą i podgrzybkami zapiekany pod ciastem francuskim

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wołowe 0,7 kg karku
cebula 1 sztuka
por (biała część) 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 5 sztuk
olej do smażenia
podgrzybki 0,5 kg
marchewki 3 sztuki
kapusta biała 1/3 główki
sos sojowy ciemny 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz
ciasto francuskie 1 sztuka

Porada

Idealna propozycja na niedzielny , rodzinny obiad - gulasz jest przepyszny i podzielny. Możemy przygotować go dzień wcześniej a przed podaniem zapiec pod francuską skorupką , będzie nie tylko niespodzianką ale i wyzwaniem smakowym dla gości.

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wołowy z kapustą i podgrzybkami zapiekany pod ciastem francuskim

Kroki postępowania

1
Wołowinę pokroić w średniej wielkości kostkę ( W poprzek włókien)
Cebulę posiekać drobno , pora rozciąć, dokładnie wypłukać , pokroić w pół plasterki.
Na patelni rozgrzać olej , wrzucić wołowinę, smażyć z jednej strony na rumiano ok. 5 min.
Krok 1 - Gulasz wołowy z kapustą i podgrzybkami zapiekany pod ciastem francuskim foto
2
Przekręcić kawałki mięsa na drugą stronę, dodać cebulę z porem.
Smażyć kolejne 5 min.
Krok 2 - Gulasz wołowy z kapustą i podgrzybkami zapiekany pod ciastem francuskim foto
3
Mięso podlać wodą ok. 5 cm na jego wysokością ,dodać liście laurowe i ziele angielskie, dusić 60 min.
Krok 3 - Gulasz wołowy z kapustą i podgrzybkami zapiekany pod ciastem francuskim foto
4
Podgrzybki obgotować przez 2 min, odcedzić.
Obrane i umyte marchewki pokroić w plastry, kapustę poszatkować.
Do mięsa dodać warzywa i grzyby.
Krok 4 - Gulasz wołowy z kapustą i podgrzybkami zapiekany pod ciastem francuskim foto
5
Wszystko razem wymieszać , w razie potrzeby dolać wody.
Dusić kolejne 30-40 min do miękkości wszystkich składników i zgęstnięcia sosu.
Doprawić sosem sojowym , paprykami, czosnkiem oraz solą i pieprzem.
Krok 5 - Gulasz wołowy z kapustą i podgrzybkami zapiekany pod ciastem francuskim foto
6
Ciasto francuskie rozwinąć, wyciąć kształty 2/3 cm większe od średnicy kokili.
Każdy kawałek naciąć w kratkę uważając by nie przeciąć ciasta.
Krok 6 - Gulasz wołowy z kapustą i podgrzybkami zapiekany pod ciastem francuskim foto
7
Gulasz umieścić w pojedynczych naczyniach do zapiekania
Krok 7 - Gulasz wołowy z kapustą i podgrzybkami zapiekany pod ciastem francuskim foto
8
Przykryć ciastem francuskim , przylepiając je do ścianek.
Zapiekać 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Krok 8 - Gulasz wołowy z kapustą i podgrzybkami zapiekany pod ciastem francuskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak