Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka w kapuście

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

golonka wieprzowa 2 szt
kapusta kiszona 1 kg
marchew 1 szt
pietruszka 1 mała szt
seler 1/4 szt ( małego)
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
olej 4 łyżki
wino 3/4 szkl czerwone półwytrawne
wywar mięsny 1/2 szkl z golowania golonki
sól i pieprz do smaku
ziele angielskie 6 kulek
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 6 kulek
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka w kapuście

Golonkę w razie potrzeby oczyścić z sierści i dokładnie umyć. Następnie ugotować w osolonej wodzie z ziarnami pieprzu, ziela i liśćmi laurowymi do miękkości. Kapustę kiszoną opłukać i gotować około 45 minut. Cebulę oraz czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć na 4 łyżkach oleju. Do podsmażonej cebuli dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i selera. Warzywa podsmażyć jeszcze około 5 minut. Podsmażone warzywa wymieszać z osączoną z wody kapustą. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kapustę, a w środek ułożyć golonki. Mięso posypać pieprzem, przyprawą do wieprzowiny oraz słodką mieloną papryką. Golonki zalać wywarem z gotowania się golonki oraz winem i piec 45 minut w temperaturze 180 C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak