Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z dynią

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

puree z dyni 250 g
masło 200 g
cukier 1 szkl
jajko 3 szt
mąka 30 dag
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
cukier puder do posypania

Porada

Jak zrobić puree: Dynię pokroić w plastry ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez 20 minut. Ostudzić i zmiksować na gładkie puree.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z dynią

Masło roztopić, dodać cukier i mieszać aż cukier się rozpuści. Do masy dodać puree z dyni i żółtka. Wszystko dokładnie wymieszać i dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywna pianę i dodać do ciasta. Ciasto delikatnie wymieszać łyżką i wlać do natłuszczonej tortownicy o średnicy 24 cm. Ciasto piec 45 minut w temperaturze 180C, ostudzić i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak