Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak pieczony w całości

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kurczak (cały ) 1,5 kg
olej 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1,5 łyżeczki
pieprz 1 łyżeczka
kolendra mielona pół łyżeczki
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka
cząber 1 łyżeczka
sól 1,5 łyżeczki
cytryna 1,5 szt
czosnek 2 ząbki
woda 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony w całości

Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i polewamy oliwą. Następnie kurczaka nacieramy całego bardzo dokładnie wszystkimi przyprawami i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Sokiem z połowy cytryny skrapiamy całego kurczaka, a do jego środka wkładamy pozostałą cytrynę, pokrojoną w półplasterki. Kurczaka najlepiej przygotować dzień wcześniej i włożyć go do lodówki, aby przeszedł przyprawami. Piekarnik rozgrzewamy. Kurczaka przekładamy na blaszkę, podlewamy wodą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 170-180 stopniach, przez 1,5 h. Co 10-15 min. kurczaka polewamy wodą z blaszki. Upieczonego kurczaka odstawiamy na 5 min. a następnie podajemy według upodobań.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak