Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki ze śliwkami i rabarbarem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 40 dag
drożdże świeże 4 dag
cukier 0,5 szklanki
żółtko jajek 3 szt
mleko 2/3 szklanki
masło 10 dag
sól 0,5 łyżeczki
cukier waniliowy 1 łyżka

Kruszonka

mąka pszenna 20 dag
cukier 10 dag
masło 10 dag
cukier waniliowy 1 łyżka

Pozostałe składniki

śliwki węgierki 0,5 kg
rabarbar 2-3 laski
cukier waniliowy 1 łyżka
cukier 1-2 łyżki
jajko 1 szt
mleko 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki ze śliwkami i rabarbarem

Kroki postępowania

1
Drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru, wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i mąki, przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Drożdżówki ze śliwkami i rabarbarem foto
2
Gdy drożdże podwoją swoją objętość, dodać przesianą pozostałą mąkę, mleko, żółtka, cukier, cukier waniliowy, sól i rozpuszczone, przestudzone masło. Dokładnie wyrobić, przykryć i pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
Następnie ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować, wykroić krążki.
Krok 2 - Drożdżówki ze śliwkami i rabarbarem foto
3
Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając dno mniejszej szklanki.
Krok 3 - Drożdżówki ze śliwkami i rabarbarem foto
4
Rabarbar obrać, pokroić, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.
Krok 4 - Drożdżówki ze śliwkami i rabarbarem foto
5
Tak przygotowane krążki ciasta posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, ułożyć wypestkowane śliwki i rabarbar.
Krok 5 - Drożdżówki ze śliwkami i rabarbarem foto
6
Kruszonka
Mąkę, cukier, cukier waniliowy i masło włożyć do miski, posiekać i ugniatać palcami do powstania kruszonki.
Tak przygotowaną kruszonką posypać drożdżówki.
Piec z nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C
Krok 6 - Drożdżówki ze śliwkami i rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 12.11.2017 17:53
apetycznie upieczone

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak