Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki z kani na wołowinie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szponder wołowy 500 g
marchewki 3 sztuki
pietruszka 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 5 sztuk
por (biała część) 1 sztuka
kanie 8-10 kapeluszy
Majeranek suszony Prymat 4 łyżki
sól i pieprz
olej do smażenia

Porada

Zupa z kani przygotowana na wywarze wołowym jest wyśmienita, prosta i tania w przygotowaniu.

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki z kani na wołowinie

Szponder wołowy, oraz obrane i umyte marchewki z pietruszką zalać zimną wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie.

Zagotować, zebrać szumowiny, gotować na minimalnym gazie kolejną godzinę. W między czasie grzyby dokładnie oczyścić, pokroić w cienkie paski. Cebulę pokroić w kostkę, pora przekroić wzdłuż, dokładnie wypłukać, pokroić w pół plasterki.

Na patelni rozgrzać olej, zrumienić cebulę z porem, dodać grzyby. Smażyć do odparowania płynu. Z wywaru wyjąć warzywa i mięso.

Marchewki i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć z powrotem do wywaru. ( Można tarze dodać obraną wołowinę). Dodać usmażone grzyby. Zupę doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Gotować kolejne 15 min.

( Zupę można zagęścić zasmażką przygotowaną z masła i mąki pszennej. Będzie bardzie syta ale i kaloryczna. Ja preferuję wersję bez zasmażki).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

katarzynka455 12.11.2017 13:46
też robię flaczki z kani..pyszne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak