Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik z brukselką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 5 sztuk
natka pietruszki 2 gałązki
estragon 2 gałązki
czosnek 1 ząbek
grzyby suszone 2 kapelusze
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
Ziele angielskie całe Prymat 2 ziarna
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler korzeniowy 1 kawałek
por (biała część) 1 kawałek
brukselka 300 gramów
ziemniaki 4 sztuki
kasza jęczmienna 50 gramów
olej z suszonych pomidorów 3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/4 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik z brukselką

Skrzydełka moczymy, oczyszczamy i razem czosnkiem (rozgniecionym, nie obranym), z natką, estragonem, grzybami, liściem laurowy i zielem gotujemy przez 30 minut z dodatkiem ¼ łyżeczki soli.

Jarzyny obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy w piórka. Brukselkę oczyszczamy z zewnętrznych, zwiędłych liści, większe kroimy na pół. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w dużą kostkę.

Na rozgrzanym oleju, smażymy warzywa razem z kaszą (przez 10-12 minut). Grzyby i mięso wyciągamy z wywaru, bulion przecedzamy. Mięso z kurczaka oddzielamy od kości, grzyby kroimy w paski, dodajemy do zupy.

Do wywaru wrzucamy podsmażoną kaszę z warzywami i gotujemy do ich miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 12.11.2017 12:20
Fajna odmiana zwykłego krupniku :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak