Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TORT Z DWOMA KREMAMI

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki podstawowe

Biszkopt o średnicy 22 cm.

Krem biały

serek mascarpone 300 g
śmietana 30% 330 g
cukier puder

Krem czekoladowy

śmietana 30% 250 g
serek mascarpone 250 g
czekolada gorzka 200 g
cukier puder

Dodatkowo

róże do dekoracji 6 czekoladowych
kolorowe posypki opakowanie złotych perełek

Przepis i sposób przygotowania na: TORT Z DWOMA KREMAMI

Każdy blat nasączam przestudzoną kawą.
Przygotowuję biały krem: ubijam śmietanę z cukrem pudrem (ilość zależna od tego, jak słodkie lubicie), następnie stopniowo dodaję mascarpone, cały czas mieszając mikserem (na najmniejszych obrotach).
Przygotowuję krem czekoladowy: czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, odstawiam do przestygnięcia (aż będzie lekko ciepła, a nie gorąca). Mascarpone miksuję z cukrem pudrem (około 4 łyżek), nie przestając miksować wlewam czekoladę cienkim strumieniem. Na koniec stopniowo dodaję śmietanę i mieszam aż składniki połączą się ze sobą i nabiorą gęstej konsystencji.
Pierwszy blat smaruję 1/3 białego kremu, kolejny kremem czekoladowym, ostatni blat i boki tortu pozostałym kremem białym.
Tort dekoruję złotymi perełkami i czekoladowymi różyczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 14.11.2017 12:00
Dziękuję serdecznie, to mój pierwszy w życiu. :D
Bożena Matuszczyk 12.11.2017 11:14
Pyszny i pięknie udekorowany torcik;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak