Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jesienny gulasz z łopatki z dynią, papryką, kalarepką...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 70 dag
olej rzepakowy 1/4 szklanki
cebula 2 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
kalarepka młoda 1 większa
ząbki czosnku 4 sztuki
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
woda 4 szklanki
śmietana 18 proc 1/2 szklanki
mąka kukurydziana 3 łyżki
koperek 1/2 pęczka

Przepis i sposób przygotowania na: jesienny gulasz z łopatki z dynią, papryką, kalarepką...

świeżą łopatkę pokroić w kostkę, na oleju zrumienić mięso, dodać pokrojoną cebulę i podsmażać z 3 minuty mieszając co jakiś czas

dodać pokrojoną w kostkę obraną dynię, paprykę, kalarepkę, ząbki czosnku, przyprawę do wieprzowiny, paprykę ostrą w proszku, podsmażać z 5 minut mieszając co jakiś czas

wlać wodę i pod przykryciem gotować do miękkości mięsa

śmietanę wymieszać z solą morską, mąką kukurydzianą, wlać do wywaru i mieszając do zagęszczenia sosu zagotować, na koniec wsypać koperek, użyłam zamrożony posiekany pachnący latem koperek

podawać z czym się lubi: ziemniaki, kasza, ryż, makaron, pieczywo - wieprzowo dyniowy gulasz jest bardzo szybkim, łatwym i jednocześnie sycącym, odżywczym daniem jesiennnym, jednogarnkowym na jesienne dni, gulasz również można zjeść na ciepłą kolację z pieczywem..........SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak