Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka wieprzowa duszona z maślakami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łopatka bez kości 50 dag
grzyby leśne ok 15 szt maślaków
cebula 2 szt mniejsze
sól i pieprz
Liść laurowy suszony Prymat
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka wieprzowa duszona z maślakami

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki.Oprószamy pierzem i solą. Maślaki obieramy, płuczemy jeśli trzeba kroimy. Cebulę kroimy w plastry.
Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i obsmażamy mięso. Przekładamy do rondla, a na pozostałym tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy do mięsa. Dodajemy też przygotowane grzyby.
Podlewamy bulionem albo wodą i dodajemy liść laurowy. Oprószamy solą, pieprzem i dusimy do miękkości mięsa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

katarzynka455 12.11.2017 13:38
Ja też znam takie osoby co maślaczków nie zbierają a ja uwielbiam je ..sprawdzają cie do wszystkiego...a w tym roku z grzybami u nas było krucho to nawet maślaczki suszyłam:)
SzczyptaChili 11.11.2017 22:19
Maślaki wiele osób pomija w lesie ja zbieram zawsze , pyszne grzyby do wielu dań :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak