Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z kurczaka z kluskami w sosie i kapustą czerwoną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 szt,
sól i pieprz do smaku
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
przyprawa uniwersalna Kucharek 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki,
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1/2 łyżeczki,
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki,
olej do smażenia
sos pieczeniowy 1 op,
mąka pszenna 2 płaskie łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z kurczaka z kluskami w sosie i kapustą czerwoną

Pierś kurczaka oczyścić opłukać i osuszyć.
Następnie natrzeć przyprawami, włożyć na rozgrzany tłuszcz i smażyć do miękkości mięsa obracając co jakiś czas i podlewając wytworzonym sosem.
Smażyć na małym ogniu pod przykryciem.
Usmażone mięso wyjąc i pokroić na plastry a do wytworzonego sosu dolać ugotowanego wcześniej bulionu w zależności ile potrzebujemy sosu.
Sos zagęszczamy gotowym sosem zrobionym według opisu na opakowaniu dodając niewielką ilość mąki pszennej.
Dokładnie wymieszać i wlać ciągle mieszając do gotującego sosu z bulionem.
Gotować do momentu zgęstnienia nie przerywając mieszania.
Podawać z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 03.06.2018 10:26
Dobry obiad.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak