Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ziemniaczana z dodatkiem brukselki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

skrzydełka 3 - 4 szt. z kaczki
marchewki 2 szt,
pietruszka 1 szt,
seler kawałek
ziemniaki 4 -5 szt,
brukselka 200 g,
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku
sól i pieprz do smaku
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarenka,
Liść laurowy suszony Prymat 1

dodatkowo;)

Zasmażka:

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ziemniaczana z dodatkiem brukselki

Skrzydełka kacze oczyszczamy i wkładamy do zimnej lekko osolonej wody.
Doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy szumowiny wytworzone podczas gotowania.
Marchew, pietruszkę, seler, oraz ziemniaki, obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę, natomiast brukselkę po oczyszczeniu z wierzchnich listków zostawiamy w całości (większe możemy przekroić na pół).
Pokrojone jarzyny wkładamy do gotującego wywaru drobiowego, dodając również przyprawy oraz ziele angielskie i liść laurowy.
Po 10 minutach gotowania dodajemy pokrojone ziemniaki i brukselkę.
Gotujemy do miękkości warzyw.
Zupę doprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną a na sam koniec zagęszczamy lekką zasmażką zrobioną z masła i mąki.
Podajemy gorącą z dodatkiem pieczywa jak ktoś lubi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 03.06.2018 10:27
Dobra zupa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak