Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczona karkówka z borowikami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka wieprzowa 1 kg
borowiki 1/2 kg
ser żółty 10 dag
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
ocet winny 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżka
sos ostrygowy 1 łyżka
czosnek 2 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: pieczona karkówka z borowikami


Karkówkę kroimy w plastry. Mieszamy ze sobą oliwę, sos ostrygowy, sos sojowy, ocet winny, przeciśnięty czosnek oraz majeranek. W marynatę wkładamy mięso i zostawiamy na kilka godzin. Grzyby jeśli małe to kroimy w plasterki, jak duże to w kostkę. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy grzyby, smażymy 2 minuty, solimy i pieprzymy do smaku. Karkówkę układamy na blaszce, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 50 minut w temp. 170 stopni. Ser ścieramy na tarce. Wyjmujemy karkówkę z
piekarnika, na każdym plasterku układamy porcję sera i grzybów. Zapiekamy przez 10 minut i podajemy na półmisku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 10.11.2017 20:02
Prezentuje się bardzo smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak