Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowany kurczak

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1 średni
ryż 1 woreczek
cebula 1/2 sztuki
pomidory suszone w zalewie 6 sztuk
czosnek 3 ząbki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
olej 2 łyżki
musztarda 1 łyżka
miód płynny 1 łyżka
jajko 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowany kurczak

Kurczaka układamy na desce do krojenia. Nacinamy skórkę na wierzchu, i wyjmujemy delikatnie kości. Papryki mieszamy ze sobą, dodajemy przeciśnięty czosnek, olej, musztardę, miód. Kurczaka nacieramy marynatą, zostawiamy na kilka godzin. Ryż gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy na maśle, solimy i pieprzymy, dodajemy do ryżu. Pomidory kroimy na małe kawałki, dodajemy do reszty. Wbijamy jajka, dodajemy tyle bułki tartej aby masa była spójna ale
niezbyt twarda. Wkładamy farsz do kurczaka, zszywamy go lub spinamy wykałaczkami aby farsz nie wyleciał. Pieczemy kurczaka pod przykryciem przez 1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika dajemy mu chwilę aby odpoczął. Podajemy z dekoracją z suszonych pomidorów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak