Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone udźce z kurczaka na ragoût z soczewicy i pomidorów

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

udźce z kurczaka 8 szt.
soczewica 300 g (ugotowana lub konserwowa)
pomidory pelati 1 puszka
pomidory suszone Smak 8 szt.
kapary 1 łyżka
olej z suszonych pomidorów 4 łyżki
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 pęczek (posiekana)
czosnek 2 ząbki
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżka
białe wino 100 ml

Marynata

olej rzepakowy 1/2 szklanki
czosnek 3 ząbki (rozgniecione)
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat 20 g (1 opakowanie)
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżka
miód wielokwiatowy 2 łyżki

Do smaku

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Imbir mielony Prymat
Czosnek suszony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
kolendra 1 pęczek (posiekany)

Sos tzatziki

jogurt gęsty 400 ml
ogórek 1 szt.
mięta liście kilka gałązek
czosnek 2 ząbki (rozgniecione)
sok z cytryny
cukier 1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone udźce z kurczaka na ragoût z soczewicy i pomidorów

Kroki postępowania

1
Umyte i oczyszczone podudzia natrzeć marynatą powstałą poprzez połączenie wszystkich składników. Odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Zamarynowane podudzia krótko podsmażyć na patelni, a następnie piec do 30 minut w temperaturze 160°C.
Krok 1 - Pieczone udźce z kurczaka na ragoût z soczewicy i pomidorów foto
2
Sos tzatziki: ogórek obrać, zetrzeć na tarce, posolić, po kilku minutach odsączyć z wody. Listki mięty posiekać. Jogurt połączyć z ogórkiem, miętą, czosnkiem i sokiem z cytryny, doprawić do smaku i odstawić do lodówki.

Na rozgrzanym oleju z suszonych pomidorów podsmażyć cebulę i czosnek, dodać wino i pomidory; zagotować.
Krok 2 - Pieczone udźce z kurczaka na ragoût z soczewicy i pomidorów foto
3
Następnie dodać soczewicę, suszone pomidory i kapary. Całość gotować do miękkości, doprawiając do smaku kminem rzymskim i pozostałymi przyprawami.
Krok 3 - Pieczone udźce z kurczaka na ragoût z soczewicy i pomidorów foto
4
Pieczone udźce z kurczaka podawać na ragoût z soczewicy i pomidorów. Przed podaniem posypać świeżo siekaną kolendrą i podawać z sosem tzatziki.
Krok 4 - Pieczone udźce z kurczaka na ragoût z soczewicy i pomidorów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 11.11.2017 09:51
Świetne danie, idealne na rodzinny obiad :)
Bożena Matuszczyk 10.11.2017 23:57
Ale smakowity i kuszący.Jak ja lubie taką skórkę aż mi ślinka pociekła.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak