Pieczone udźce z kurczaka na ragoût z soczewicy i pomidorów

Pieczone udźce z kurczaka na ragoût z soczewicy i pomidorów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • udźce z kurczaka

    8 szt.
  • soczewica

    300 g (ugotowana lub konserwowa)
  • pomidory pelati

    1 puszka
  • pomidory suszone Smak

    8 szt.
  • kapary

    1 łyżka
  • olej z suszonych pomidorów

    4 łyżki
  • cebula dymka

    1 pęczek (posiekana)
  • czosnek

    2 ząbki
  • kmin rzymski

    1 łyżka
  • białe wino

    100 ml

Marynata

  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • czosnek

    3 ząbki (rozgniecione)
  • przyprawa do kurczaka - pikantna

    20 g (1 opakowanie)
  • musztarda delikatesowa

    1 łyżka
  • miód wielokwiatowy

    2 łyżki

Do smaku

  • sól morska

  • imbir mielony

  • czosnek granulowany

  • papryka słodka mielona

  • chili pieprz cayenne

  • kolendra

    1 pęczek (posiekany)

Sos tzatziki

  • jogurt gęsty

    400 ml
  • ogórek

    1 szt.
  • mięta liście

    kilka gałązek
  • czosnek

    2 ząbki (rozgniecione)
  • sok z cytryny

  • cukier

    1 szczypta
  • sól morska

  • pieprz biały mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczone udźce z kurczaka na ragoût z soczewicy i pomidorów
Umyte i oczyszczone podudzia natrzeć marynatą powstałą poprzez połączenie wszystkich składników. Odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Zamarynowane podudzia krótko podsmażyć na patelni, a następnie piec do 30 minut w temperaturze 160°C.
Krok 2 - Pieczone udźce z kurczaka na ragoût z soczewicy i pomidorów
Sos tzatziki: ogórek obrać, zetrzeć na tarce, posolić, po kilku minutach odsączyć z wody. Listki mięty posiekać. Jogurt połączyć z ogórkiem, miętą, czosnkiem i sokiem z cytryny, doprawić do smaku i odstawić do lodówki.

Na rozgrzanym oleju z suszonych pomidorów podsmażyć cebulę i czosnek, dodać wino i pomidory; zagotować.
Krok 3 - Pieczone udźce z kurczaka na ragoût z soczewicy i pomidorów
Następnie dodać soczewicę, suszone pomidory i kapary. Całość gotować do miękkości, doprawiając do smaku kminem rzymskim i pozostałymi przyprawami.
Krok 4 - Pieczone udźce z kurczaka na ragoût z soczewicy i pomidorów
Pieczone udźce z kurczaka podawać na ragoût z soczewicy i pomidorów. Przed podaniem posypać świeżo siekaną kolendrą i podawać z sosem tzatziki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Mniam

11.11.2017 09:51
Świetne danie, idealne na rodzinny obiad :)

Bożena Matuszczyk

10.11.2017 23:57
Ale smakowity i kuszący.Jak ja lubie taką skórkę aż mi ślinka pociekła.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat