Smaki świata: Placuszki z wędzonym łososiem i kaparowym dressingiem

Smaki świata: Placuszki z wędzonym łososiem i kaparowym dressingiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka tortowa

    260 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • sól morska

    1 łyżeczka
  • serek śmietankowy

    60 g
  • masło

    30 g
  • jajka

    2 szt.
  • mleko 3,2%

    340 ml

Składniki na nadzienie

  • Zielone oliwki z czosnkiem

    30 g
  • serek śmietankowy

    300 g
  • kwaśna śmietana

    4 łyżki
  • chrzan tarty

    1 łyżka
  • ogóreczki konserwowe

    4-5 szt.
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • koperek suszony

    1 łyżeczka
  • łosoś wędzony

    250 g

Dressing z kaparami

  • oliwa z oliwek

    100 ml
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • kapary całe Smak

    50 g
  • koperek

    1 garść
  • sól morska

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W jednaj misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać serek z rozpuszczonym masłem, dodać jajka i ubijać kilka minut. Na koniec wlać mleko i dokładnie wymieszać. Do suchych składników dodać mokre i ubijać, aż otrzymamy jednolite ciasto.
Rozgrzać patelnię, posmarować odrobiną tłuszczu i smażyć na średnim ogniu z dwóch stron małe placuszki.

Nadzienie:
W misce połączyć serek ze śmietaną i chrzanem. Dodać drobno pokrojone ogóreczki konserwowe i suszony szczypiorek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Dressing z kaparami:
Kapary wypłukać w wodzie i drobno posiekać. W miseczce wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, dodać kapary i posiekany koperek i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na placuszki nałożyć po 1 łyżeczce serka, na wierzch położyć kawałek wędzonego łososia. Polać przygotowanym dressingiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

18.03.2018 18:07
Ależ to się pięknie prezentuje!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat