Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smaki świata: Grissini z oliwkami

5.0
(26)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 250 g
drożdże suche 8 g
woda ciepła 140 ml
miód 1 łyżka
oliwa 20 ml
sól 1/2 łyżeczki
oliwki zielone 20 g
oliwki czarne 20 g
rozmaryn 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Smaki świata: Grissini z oliwkami

Wymieszać wszystkie składniki oprócz oliwek i rozmarynu. Przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie wyrabiać ciasto przez 10 minut. Gdy ciasto będzie gładkie, przełożyć je do miski posmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Oliwki osuszyć i drobno posiekać.
Piekarnik nagrzać do temperatury 210 stopni Celsjusza.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na arkuszu papieru do pieczenia na kształt prostokąta. Z wierzchu posypać oliwkami i rozmarynem. Ciasto pokroić w cienkie paluszki. Paluszki delikatnie skręcić i posmarować oliwą.
Piec ok. 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 18.03.2018 18:07
Świetnie to wygląda! Super pomysł na przekąskę imprezową!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak