Doradca Smaku VII: Tarta z porami i boczkiem, odc. 40

odc. 40 Doradca Smaku

Doradca Smaku VII: Tarta z porami i boczkiem, odc. 40

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mąka

    250 g
  • masło

    125 g
  • woda

    50 ml
  • jajka

    5
  • boczek wędzony

    350 g
  • pory

    4 średnie
  • parmezan

    50 g
  • mleko

    250 ml
  • śmietana 30%

    250 ml
  • olej rzepakowy

    2 łyżeczki
  • oliwki zielone Smak

    15

Do smaku

  • rozmaryn

  • pieprz biały Prymat

  • gałka muszkatołowa mielona

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VII: Tarta z porami i boczkiem, odc. 40
Do mąki dodajemy schłodzone pokrojone nożem masło, żółtko i wodę. Aby urozmaicić smak ciasta możemy dodać do niego ulubione zioła np. rozmaryn czy tymianek. Ciasto zagniatamy w kulę, owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 min. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy do formy posmarowanej masłem i posypanej mąką.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Tarta z porami i boczkiem, odc. 40
Por (białą i zieloną część) szatkujemy i wrzucamy do wrzącej osolonej wody na ok. 2-3 min. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Po chwili dodajemy pora. Doprawiamy do smaku rozmarynem. Czekamy aż ostygnie.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Tarta z porami i boczkiem, odc. 40
Do miski wbijamy dwa całe jaja, dwa żółtka i mieszamy trzepaczka. Dodajemy śmietanę i mleko. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem białym i gałką muszkatołową.
Do masy przekładamy ostudzony boczek z porami. Dodajemy starty parmezan, zielone oliwki i mieszamy. Przelewamy masę do ciasta i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C na 25 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

13.11.2017 10:38
Bardzo smaczna tarta : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat