Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Na ciepło: Drożdżowe rogaliki z boczkiem i ogórkiem kwaszonym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka pszenna typ 650 300 g
drożdże suche 7 g
cukier 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
mleko ciepłe 210 ml
jajko 1 szt.
masło miękkie 35 g

Nadzienie

ogórki kwaszone 6 szt.
wędzony boczek 12 plastrów
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżki
jajko 1 szt. (do posmarowania rogalików)
majeranek 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Na ciepło: Drożdżowe rogaliki z boczkiem i ogórkiem kwaszonym

Kroki postępowania

1
W misce wymieszać połowę mąki i drożdże. Dodać cukier i sól. Do mąki dodać jajko wymieszane z ciepłym mlekiem. Połączyć wszystkie składniki. Na koniec dodać pozostałą mąkę i masło, a następnie zagnieść ciasto.
Ciasto przełożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 – 1 ½ godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 1 - Na ciepło: Drożdżowe rogaliki z boczkiem i ogórkiem kwaszonym foto
2
Ogórki kroić wzdłuż na pół. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany mąką blat, wyrabiać kilka minut i podzielić na 12 równych części. Każdą cześć rozwałkować na kształt trójkąta o podstawie równej długości plasterków boczku. Każdy plasterek boczku posmarować musztardą, położyć go na cieście, na boczku położyć połówkę ogórka i zwinąć w rogalik. Rogaliki położyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Krok 2 - Na ciepło: Drożdżowe rogaliki z boczkiem i ogórkiem kwaszonym foto
3
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni Celsjusza. Rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać suszonym majerankiem. Piec ok. 20-25 minut.
Krok 3 - Na ciepło: Drożdżowe rogaliki z boczkiem i ogórkiem kwaszonym foto
4
Drożdżowe rogaliki podawać na ciepło lub zimno. Smacznego!
Krok 4 - Na ciepło: Drożdżowe rogaliki z boczkiem i ogórkiem kwaszonym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 21.03.2018 15:54
Cudeńka!!!
Bożena Matuszczyk 09.11.2017 09:39
Ależ pysznie wyglądają i na pewno tak samo smakują.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak