Na ciepło: Drożdżowe rogaliki z boczkiem i ogórkiem kwaszonym

Na ciepło: Drożdżowe rogaliki z boczkiem i ogórkiem kwaszonym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • mąka pszenna typ 650

    300 g
  • drożdże suche

    7 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól morska

    1 łyżeczka
  • mleko ciepłe

    210 ml
  • jajko

    1 szt.
  • masło miękkie

    35 g

Nadzienie

  • ogórki kwaszone

    6 szt.
  • wędzony boczek

    12 plastrów
  • musztarda sarepska

    2 łyżki
  • jajko

    1 szt. (do posmarowania rogalików)
  • majeranek

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Na ciepło: Drożdżowe rogaliki z boczkiem i ogórkiem kwaszonym
W misce wymieszać połowę mąki i drożdże. Dodać cukier i sól. Do mąki dodać jajko wymieszane z ciepłym mlekiem. Połączyć wszystkie składniki. Na koniec dodać pozostałą mąkę i masło, a następnie zagnieść ciasto.
Ciasto przełożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 – 1 ½ godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 2 - Na ciepło: Drożdżowe rogaliki z boczkiem i ogórkiem kwaszonym
Ogórki kroić wzdłuż na pół. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany mąką blat, wyrabiać kilka minut i podzielić na 12 równych części. Każdą cześć rozwałkować na kształt trójkąta o podstawie równej długości plasterków boczku. Każdy plasterek boczku posmarować musztardą, położyć go na cieście, na boczku położyć połówkę ogórka i zwinąć w rogalik. Rogaliki położyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Krok 3 - Na ciepło: Drożdżowe rogaliki z boczkiem i ogórkiem kwaszonym
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni Celsjusza. Rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać suszonym majerankiem. Piec ok. 20-25 minut.
Krok 4 - Na ciepło: Drożdżowe rogaliki z boczkiem i ogórkiem kwaszonym
Drożdżowe rogaliki podawać na ciepło lub zimno. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

21.03.2018 15:54
Cudeńka!!!

Bożena Matuszczyk

09.11.2017 09:39
Ależ pysznie wyglądają i na pewno tak samo smakują.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat