Doradca Smaku VII: Tortilla na dwa sposoby, odc. 39

odc. 39 Doradca Smaku

Doradca Smaku VII: Tortilla na dwa sposoby, odc. 39

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mąka

    500 g
  • maślanka

    1/2 l
  • pierś z kurczaka

    2
  • łosoś wędzony plastry

    200 g
  • serek śmietankowy

    200 g
  • papryka czerwona

    1
  • pomidorki koktajlowe

    6-7
  • ogórek zielony

    1
  • mix sałat

    z rukolą
  • kapary całe Smak

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    125 ml
  • olej rzepakowy

Do smaku

  • papryka wędzona

  • pieprz biały Prymat

  • zioła prowansalskie

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VII: Tortilla na dwa sposoby, odc. 39
Ciasto: Do mąki dodajemy pół łyżeczki soli. Wlewamy maślankę, energicznie mieszając. Odstawiamy na 15 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Tortilla na dwa sposoby, odc. 39
Paprykę kroimy w kostkę. Piersi kurczaka kroimy wzdłuż, rozkładamy i doprawiamy solą. Smażmy z obu stron na rozgrzanym oleju. W trakcie smażenia dodajemy pokrojoną paprykę i całość doprawiamy papryką wędzoną. Gdy kurczak będzie gotowy przekładamy go na chwilę talerz. Do papryki dodajemy śmietanę i doprawiamy solą. Kurczaka z powrotem kładziemy na patelni.
Mix sałat przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone na pół pomidory, kapary i mieszamy.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Tortilla na dwa sposoby, odc. 39
Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą metalowego ringu lub miski wycinamy tortille o średnicy ok. 15 cm i smażymy na suchej gorącej patelni.
Krok 4 - Doradca Smaku VII: Tortilla na dwa sposoby, odc. 39
Łososia kroimy w cienkie plastry. Ogórek obieramy, wydrążamy środek i kroimy w kostkę. Dodajemy do serka naturalnego i doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.

Przygotowujemy 2 rodzaje tortilli. Jedne smarujemy serkiem z ogórkiem, wykładamy sałatę z pomidorami i kaparami, skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy ziołami prowansalskimi i kładziemy łososia.
Krok 5 - Doradca Smaku VII: Tortilla na dwa sposoby, odc. 39
Drugie smarujemy również serkiem, następnie kładziemy paprykę w sosie śmietanowym, kilka listków sałaty i kurczaka pokrojonego w plastry. Możemy udekorować ulubionymi kiełkami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kamila_Domecka

17.11.2017 13:11
Super pomysł na kolację :)

Bożena Matuszczyk

09.11.2017 09:36
Smakowite i kuszące przekąski;)

bietka

09.11.2017 09:14
Bardzo smaczna przekąska : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat