Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Na ciepło: Coxinha

5.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z kurczaka 600 g
woda 2 l
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
ziele angielskie 3 ziarna
marchew 1 szt.
seler 1/3 szt. (małego)
korzeń pietruszki 1 szt.
masło 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
czosnek 3 ząbki
cebula 1 szt. (opalana nad palnikiem)
serek śmietankowy 200 g
natka pietruszki 3 łyżki (posiekana)
ogórki konserwowe 3-4 szt. (5-8 cm)
żółtko jajek 2 szt.
mąka tortowa 3 szklanki
jajko 2 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 1,5 szklanki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Na ciepło: Coxinha

Kroki postępowania

1
Mięso opłukać, zalać zimną wodą, dodać obrane warzywa (marchew, seler, pietruszka, cebula i czosnek) oraz przyprawy (ziele angielskie liść laurowy) i masło. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu ok. 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie. Następnie wywar posolić i dodać trochę pieprzu.
Krok 1 - Na ciepło: Coxinha foto
2
Ugotowane mięso wystudzić i drobno posiekać. Wywar przecedzić i odstawić. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać mięso z ogórkami konserwowymi i serkiem. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Na ciepło: Coxinha foto
3
Z ugotowanego bulionu odlać 3 szklanki, przelać je do małego garnka, zacząć podgrzewać. Dodać 3 szklanki mąki. Energicznie mieszać, do momentu aż otrzymamy ciasto, które będzie odchodzić od garnka. Zdjąć z palnika i wystudzić. Dodać 2 żółtka i dobrze wyrobić. Jeśli ciasto jest rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki.
Krok 3 - Na ciepło: Coxinha foto
4
Ciasto rozwałkować (musi być trochę grubsze niż na pierogi) i szklanką wycinać kółka. Na każdy krążek nakładać po 1 łyżce farszu i zlepiać na górze, tworząc stożek.
Krok 4 - Na ciepło: Coxinha foto
5
Ulepione coxinha obtaczać w rozbełtanych jajkach i panierować w bułce tartej z dodatkiem soli i pieprzu.
Smażyć w głębokim oleju.
Krok 5 - Na ciepło: Coxinha foto
6
Gotowe można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego!
Krok 6 - Na ciepło: Coxinha foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 21.03.2018 15:54
Bardzo ciekawe danie. :)
Bożena Matuszczyk 09.11.2017 09:40
Smakowite jedzonko;)
bietka 09.11.2017 09:12
Bardzo smaczne jedzonko : )
SzczyptaChili 08.11.2017 14:50
Bardzo ciekawe...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak