Na ciepło: Coxinha

Na ciepło: Coxinha

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    600 g
  • woda

    2 l
  • liść laurowy

    2 szt.
  • ziele angielskie

    3 ziarna
  • marchew

    1 szt.
  • seler

    1/3 szt. (małego)
  • korzeń pietruszki

    1 szt.
  • masło

    2 łyżki
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • czosnek

    3 ząbki
  • cebula

    1 szt. (opalana nad palnikiem)
  • serek śmietankowy

    200 g
  • natka pietruszki

    3 łyżki (posiekana)
  • ogórki konserwowe

    3-4 szt. (5-8 cm)
  • żółtka

    2 szt.
  • mąka tortowa

    3 szklanki
  • jajka

    2 szt.
  • bułka tarta

    1,5 szklanki
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Na ciepło: Coxinha
Mięso opłukać, zalać zimną wodą, dodać obrane warzywa (marchew, seler, pietruszka, cebula i czosnek) oraz przyprawy (ziele angielskie liść laurowy) i masło. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu ok. 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie. Następnie wywar posolić i dodać trochę pieprzu.
Krok 2 - Na ciepło: Coxinha
Ugotowane mięso wystudzić i drobno posiekać. Wywar przecedzić i odstawić. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać mięso z ogórkami konserwowymi i serkiem. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Na ciepło: Coxinha
Z ugotowanego bulionu odlać 3 szklanki, przelać je do małego garnka, zacząć podgrzewać. Dodać 3 szklanki mąki. Energicznie mieszać, do momentu aż otrzymamy ciasto, które będzie odchodzić od garnka. Zdjąć z palnika i wystudzić. Dodać 2 żółtka i dobrze wyrobić. Jeśli ciasto jest rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki.
Krok 4 - Na ciepło: Coxinha
Ciasto rozwałkować (musi być trochę grubsze niż na pierogi) i szklanką wycinać kółka. Na każdy krążek nakładać po 1 łyżce farszu i zlepiać na górze, tworząc stożek.
Krok 5 - Na ciepło: Coxinha
Ulepione coxinha obtaczać w rozbełtanych jajkach i panierować w bułce tartej z dodatkiem soli i pieprzu.
Smażyć w głębokim oleju.
Krok 6 - Na ciepło: Coxinha
Gotowe można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

21.03.2018 15:54
Bardzo ciekawe danie. :)

Bożena Matuszczyk

09.11.2017 09:40
Smakowite jedzonko;)

bietka

09.11.2017 09:12
Bardzo smaczne jedzonko : )

SzczyptaChili

08.11.2017 14:50
Bardzo ciekawe...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat