Doradca Smaku VII: Udka z kaczki z kapustą i jabłkami, odc. 38

odc. 38 Doradca Smaku

Doradca Smaku VII: Udka z kaczki z kapustą i jabłkami, odc. 38

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • udka z kaczki

    3
  • marchew

    3
  • cebula

    2
  • ząbki czosnku

    4
  • kapusta włoska

    1 główka
  • jabłko

    1
  • masło

    25 g
  • bulion warzywny

    250 ml
  • olej słonecznikowy

    50 ml
  • koperek

    kilka gałązek

Do smaku

  • pieprz kolorowy ziarnisty

  • cząber

  • ziele angielskie

  • kminek cały

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VII: Udka z kaczki z kapustą i jabłkami, odc. 38
Udka z kaczki przyprawiamy solą. Do dużego garnka wlewamy olej, rozgrzewamy go i wkładamy udka. Doprawiamy pieprzem kolorowym w ziarnach i przewracamy kaczkę na drugą stronę. Kaczkę smażymy po ok. 3 minuty z obu stron.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Udka z kaczki z kapustą i jabłkami, odc. 38
Marchewki i cebule kroimy w większą kostkę i przekładamy do garnka z kaczką. Dodajemy czosnek i dusimy 10 minut. Doprawiamy do smaku cząbrem i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Następnie wlewamy bulion warzywny i dalej dusimy. Dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego i doprawiamy do smaku kminkiem. Po dodaniu bulionu gotujemy ok. 50-60 min.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Udka z kaczki z kapustą i jabłkami, odc. 38
Kapustę szatkujemy i blanszujemy. Następnie odcedzamy ją i dodajemy do garnka z kaczką. Doprawiamy do smaku solą i mieszamy. Kapustę dodajemy do kaczki na ok. 30 min przed końcem gotowania.
Z jabłka usuwamy gniazdko nasienne i kroimy na ósemki. Cząstki jabłek smażymy na rozgrzanym maśle. Zaczynamy smażyć na rozgrzanym maśle, żeby się zrumieniły, a następnie delikatnie smażymy do miękkości przez ok. 5 min.
Krok 4 - Doradca Smaku VII: Udka z kaczki z kapustą i jabłkami, odc. 38
Udka kaczki podajemy na kapuście z duszonymi warzywami, ze smażonymi jabłkami. Posypujemy posiekanym koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SzczyptaChili

08.11.2017 13:43
Pyszne danie :)

Bożena Matuszczyk

07.11.2017 23:49
Bardzo smaczne i kuszące danie.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat