Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka z boczniakami i musztardą francuską

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka 700 g
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat
sól i pieprz
mąka pszenna
cebule 2 sztuki
boczniaki 500 g
smalec
natka pietruszki 4 łyżki posiekanej
Musztarda francuska Prymat 4 łyżki
śmietana 18 proc 250 ml

Porada

Syty i bardzo smaczny sos mięsny do ryżu , makaronu , kaszy , ziemniaków czy wszelakich placów i klusek.Uniwersalny i oryginalny w smaku. Ziarenka gorczycy chrupią a mięso i grzyby są bardzo miękkie.

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka z boczniakami i musztardą francuską

Karkówkę umyć osuszyć, pokroić w grube plastry a następnie w paski.
Mięso oprószyć przyprawą do wieprzowiny , solą ,pieprzem i mąką.

Cebulę pokroić w kostkę, oczyszczone boczniaki w paski.

Na patelni rozgrzać smalec, zeszklić cebule, dodać karkówkę.
Smażyć na rumiano.

Dołożyć boczniaki, przemieszać, podlać wodą do wysokości składników.
Dusić ok 10 min aż część wody wyparuje.

Śmietanę wymieszać z musztardą francuską oraz paroma łyżkami gorącego wywaru z patelni.
Sos przelać do dania, dusić do zgęstnięcia.

Wsypać natkę pietruszki, wymieszać ( ew doprawić do smaku solą i pieprzem ja już nie doprawiałam)

Podawać z ulubionymi dodatkami u mnie z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 07.11.2017 23:50
Pysznie przyrządzona karkówka.;)
Justi2401 07.11.2017 16:06
Ciekawy pomysł na karkówkę, może w tej wersji się przekonam do boczniaków :) Zabieram :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak