Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z kaszy bulgur i kurczaka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bulgur 200 g
pomidory suszone Smak 5 szt
soczewica konserwowa 1 mała puszka
seler naciowy 4 łodygi
groszek konserwowy 1 puszka
kukurydza w puszce 1 puszka
cukinia 3-5 pasków marynowanej
majonez 3-4 łyżki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 łyżeczka
filet z kurczaka 600 g
przyprawy 2 łyżki shoama
olej rzepakowy 2 łyżki
sałata lodowa 1/2 szt
cebula dymka ze szczypiorkiem 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z kaszy bulgur i kurczaka

Kaszę gotujemy na sypko, przelewamy zimną wodą, osączamy.
Soczewicę osączamy z zalewy, dodajemy do kaszy razem z pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami, mieszamy.
Seler kroimy w kostkę.
Groszek i kukurydzę osączamy z zalewy, dodajemy pokrojoną cukinię, mieszamy z majonezem i łyżeczką grubo mielonego pieprzu. Przekładamy do lodówki.
Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy dwie łyżki przyprawy i smażymy przez kilka minut, na rumiano. Studzimy.
Sałatę siekamy razem z dymką.
Wymieszaną kaszę dzielimy na dwie porcje.
Jedną wysypujemy na dno misy, na niej układamy seler, zasypujemy kolejną warstwą kaszy.
Na wierzch układamy mięso z kurczaka, zalewamy sosem z cukinii, groszku i kukurydzy.
Posypujemy sałatą wymieszaną z dymką.
Schładzamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak