Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka w marynacie ketchupowej pieczona w całości

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

karkówka wieprzowa 1 kg

Marynata

ketchup 5 łyżek
ocet balsamiczny 2 łyżki
olej 2 łyżki
majeranek 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat 3/4 łyżeczki
sól i pieprz

Porada

Mięso wychodzi aromatyczne, soczyste i idealnie doprawione... pycha! Poza tym doskonale sprawdzi się na obiad oraz na zimno - do kawałka chleba.

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w marynacie ketchupowej pieczona w całości

Składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Karkówkę umyć, osuszyć i następnie dokładnie pokryć (w misce) przygotowaną mieszanką.
Całość przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie mięso przełożyć do blachy lub naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec w 180 stopniach do miękkości.
W trakcie pieczenia karkówkę obracać na drugą stronę i polewać wytwarzającym się sosem.
Po upieczeniu odczekać 15 minut i wtedy można ją kroić.
(Dzięki temu soki zostaną w mięsie i będzie ono soczyste.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 05.11.2017 11:02
Nie ma jak domowa wędlina :)
gusia1000 04.11.2017 19:15
Dobre mięso.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak