Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka pieczona z jabłkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

kaczka 1 sztuka (ok 2,5 kg)
jabłka 5 twardych i kwaśnych
miód płynny 2 łyżki
sok jabłkowy 0,5 l

Przyprawa do kaczki

majeranek 2 łyżki
przyprawa uniwersalna 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka

Porada

Wspaniała propozycja na uroczysty, świąteczny lub niedzielny obiad. Kaczka pieczona z jabłkami i miodem. Łatwa w przygotowaniu, a zachwyci gości.

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka pieczona z jabłkami

1. Kaczkę dokładnie oczyszczamy i nacieramy przyprawą, także od środka. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, dwie sztuki kroimy na ćwiartki, a trzy w dużą kostkę.

2. Kostki jabłek wkładamy do środka kaczki i spinamy wykałaczkami. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Nakłuwamy. Zalewamy sokiem jabłkowym i obkładamy pozostałymi jabłkami.

3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około 2,5 godziny, co 15-20 minut podlewając wytwarzającym się sokiem.

4. Po upływie tego czasu kaczkę smarujemy miodem i pieczemy jeszcze 10 minut. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 08.11.2017 14:50
Na taką kaczuchę to ja chętna zawsze :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak