Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kości schabowe 500 g
grzyby suszone 1,5 szklanki
marchewki 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
ziemniaki 10 średniej wielkości sztuk
natka pietruszki 1/2 posiekanego pęczka
sól i pieprz
śmietana 18 proc 250 ml

Porada

Tradycyjna grzybowa na wywarze mięsnym z dużą ilością ziemniaków i natki pietruszki. Pachnąca i aromatyczna - taką lubię najbardziej.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa

Grzyby namoczyć, pozostawić na 2-3 h a najlepiej na noc.
Opłukać, obgotować, odcedzić, ponownie przepłukać.

Kości umyć, zalać 2-2,5 l wody, gotować na wolnym gazie około 60 min. w między czasie zebrać szumowiny.

Obrane i umyte marchewki oraz pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ziemniaki pokroić w kostkę.
Do mięsnego wywaru dodać warzywa i grzyby , gotować do miękkości.

Pod koniec gotowania zupę doprawić solą , pieprzem oraz natką pietruszki.

Chochlę wywaru wymieszać ze śmietaną , przelać do garnka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak