Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

z makiem drożdżowa mała strucla...

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże świeże 3 dag
woda 4 łyżki/letnia
mąka pszenna 30-40 dag
cukier 4 łyżki
margaryna 1/4 kostki
mleko ciepłe 1/2-3/4 szklanki
jajko 1 sztuka "XL"
masa makowa 1/2 puszki
jajko 1 sztuka "XL"
woda 1 łyżeczka
kruszonka - w opisie
lukier biały - w opisie

Przepis i sposób przygotowania na: z makiem drożdżowa mała strucla...

drożdże rozetrzeć z letnią wodą dodając łyżeczkę cukru i mąki

wszystkie składniki ciasta dodać do misy robota i dolewać tyle mleka aby ciasto nie było za zbite ale plastyczne, wyrabiać z 6 minut hakiem robota

odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę

ciasto na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować na 1,5 cm grubości placek

masę makową wymieszać z roztrzepanym białkiem i rozsmarować na cieście,
zawinąć jak na roladę i delikatnie ją spłaszczać

położyć na blaszce piekarnika z papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem rozmieszanym z małą ilością wody, posypać kruszonką

piec w 180c, grzanie góra/dół około 40 minut, letnią polukrować i dobrze struclę wystudzić

KRUSZONKA: 5 dag miękka margaryna, 2 łyżki cukru, mąki tyle aby powstała drobna kruszonka

LUKIER: 3/4 szklanki pudru cukru wymieszać z mlekiem na nie za gęsty lukier

pyszna drożdżowa strucla z makiem, jest mała porcja, masę z dużej puszki dzielę na dwie części, jedną używam a drugą zamrażam w woreczku, po odmrożeniu jest dobra do wypieków.........SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak