Przepis i sposób przygotowania na: z makiem drożdżowa mała strucla...
wszystkie składniki ciasta dodać do misy robota i dolewać tyle mleka aby ciasto nie było za zbite ale plastyczne, wyrabiać z 6 minut hakiem robota
odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę
ciasto na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować na 1,5 cm grubości placek
masę makową wymieszać z roztrzepanym białkiem i rozsmarować na cieście,
zawinąć jak na roladę i delikatnie ją spłaszczać
położyć na blaszce piekarnika z papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem rozmieszanym z małą ilością wody, posypać kruszonką
piec w 180c, grzanie góra/dół około 40 minut, letnią polukrować i dobrze struclę wystudzić
KRUSZONKA: 5 dag miękka margaryna, 2 łyżki cukru, mąki tyle aby powstała drobna kruszonka
LUKIER: 3/4 szklanki pudru cukru wymieszać z mlekiem na nie za gęsty lukier
pyszna drożdżowa strucla z makiem, jest mała porcja, masę z dużej puszki dzielę na dwie części, jedną używam a drugą zamrażam w woreczku, po odmrożeniu jest dobra do wypieków.........SMACZNEGO!!!