Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszona dynia Muscade de Provence

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia Muscade de Provence
Rozmaryn suszony Prymat do smaku
kwas z kapusty młody
woda przegotowana

Porada

Jako zalewę "starter" do kiszenia dyni wykorzystałam jednodniową solankę z domowego kiszenia kapusty - był to nadmiar płynu zebrany znad kapusty i przechowywany w lodówce.

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszona dynia Muscade de Provence

Kroki postępowania

1
Dynię Muscade de Provence ymyć, podzielić na cząstki, wyciąć gniazdo nasienne, obrać i pokroić w słupki grubości ok. 1cm.
Krok 1 - Kiszona dynia Muscade de Provence  foto
2
Napełnić średnie słoiki kawałkami dyni.
Krok 2 - Kiszona dynia Muscade de Provence  foto
3
Do każdego wsypać niewielką ilość suszonego rozmarynu.
Krok 3 - Kiszona dynia Muscade de Provence  foto
4
Dynię zalać solanką lub lekkim młodym kwasem z kiszenia kapusty.
Krok 4 - Kiszona dynia Muscade de Provence  foto
5
Lekko zakręcić i odstawić do fermentacji w temp. pokojowej. Po kilku dniach słoiki dokręcić i wynieść do chłodneo i ciemnego pomieszczenia.
Krok 5 - Kiszona dynia Muscade de Provence  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak