Doradca Smaku VII: Sernik z morelami na zimno, odc. 36

odc. 36 Doradca Smaku

Doradca Smaku VII: Sernik z morelami na zimno, odc. 36

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • twaróg półtłusty

    750 g (3 opakowania)
  • śmietana 30%

    250 ml
  • morele suszone

    30 g
  • morele

    6 szt.
  • cytryna

    1 szt.
  • sok z cytryny

    100 ml
  • miód

    300 ml
  • cukier puder

    2 łyżki
  • mięta liście

  • żelatyna

    10 g
  • woda

    1/3 szklanki

Do smaku

  • goździki

    6 szt.
  • cukier z prawdziwą wanilią

    1 łyżka (paska)
  • cynamon mielony

    1 łyżeczka (płaska)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VII: Sernik z morelami na zimno, odc. 36
Do twarogu dodajemy śmietankę i blendujemy na gładką masę. Dodajemy 50 ml sok z cytryny i cukier puder, mieszamy szpatułką. Następnie ścieramy skórkę z cytryny, dodajemy cukier z prawdziwą wanilią, mieszamy.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Sernik z morelami na zimno, odc. 36
Do gorącej wody (1/3 szklanki) wsypujemy 3 płaskie łyżki żelatyny (10 g) i szybko mieszamy. Schłodzoną żelatynę wlewamy do masy twarogowej energicznie mieszając. Pokrojone suszone morele dodajemy do masy twarogowej.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Sernik z morelami na zimno, odc. 36
Masę przekładamy do okrągłej formy (o średnicy ok. 30 cm) do lodówki na około 2 godziny.
Krok 4 - Doradca Smaku VII: Sernik z morelami na zimno, odc. 36
Polewa: Świeże morele drylujemy i kroimy w plasterki. Do garnka wlewamy miód, resztę soku z cytryny oraz kilka goździków. Kolejno dodajemy pokrojone morele, cynamon i mieszamy.
Krok 5 - Doradca Smaku VII: Sernik z morelami na zimno, odc. 36
Gdy polewa wystygnie a sernik się zetnie, przekładamy polewę na sernik. Ponownie wkładamy do lodówki do schłodzenia. Podając dekorujemy listkami świeżej mięty.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Henryka Lewandowska

17.01.2018 00:38
Obejrzałam filmik i już wiem że się gotuje. Z samego przepisu nie byłam pewna.

Henryka Lewandowska

17.01.2018 00:28
A tę polewę do sernik na zimno gotujemy w miodzie i soku z cytryny. Czy też nie gotujemy bo zgłupiałam.

Doradca Smaku

07.11.2017 15:45
Drodzy Doradcy, przepis został już poprawiony. Do przygotowania 10 g żelatyny do polewy potrzebne jest 1/3 szklanki wody.

Arkadiusz Kopeć

04.11.2017 19:07
Mało precyzyjny przepis, skąd 2 litry wody! A powinno być chyba 0.5 litra.

pomorska alina

04.11.2017 18:36
Może serniczek wygląda pysznie ale skąd tam się w składnikach wzięły 2 litry wody. Może ktoś odpowie ile być powinno.

bietka

03.11.2017 09:01
Pyszny serniczek, na sam widok ślinka cieknie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat