Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowe babeczki z rodzynkami i żurawiną

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

7 sztuk

masło 50 gram
cukier 75 gram
mleko 80 ml
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 125 gram
laska wanilii 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczki
sól 1 szczypta

Dodatkowo

rodzynki 30 gram
żurawina suszona 30 gram

Polewa

czekolada 50 gram
mleko 3-4 łyżki

Porada

Babeczki wychodzą mięciutkie, puszyste i cudownie pachną wanilią.

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowe babeczki z rodzynkami i żurawiną

Kroki postępowania

1
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę.
Dodać jajka, wanilię (laski wanilii naciąć wzdłuż i wyskrobać miąższ) oraz szczyptę soli.
Na końcu wlać mleko.
Suche składniki połączyć z mokrymi i następnie zmieszać z rodzynkami i żurawiną.
(Miksować do połączenia się całości, nie dłużej.)
Krok 1 - Waniliowe babeczki z rodzynkami i żurawiną foto
2
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek).
Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Krok 2 - Waniliowe babeczki z rodzynkami i żurawiną foto
3
Po ostudzeniu polać roztopioną (z dodatkiem mleka) czekoladą.
Udekorować wg uznania.
Babeczki przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej.
Krok 3 - Waniliowe babeczki z rodzynkami i żurawiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.11.2017 23:16
Dobre babeczki.
bietka 02.11.2017 08:37
Ładnie się prezentują : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak