Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

na oleju drożdżowe ciasto ze skórką pomarańczy i cynamonem...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 5 dag
mleko ciepłe 1,5 szklanki
cukier 1 szklanka
mąka tortowa 50-60 dag
sól - szczypta
jajko 2 sztuki "L"
olej rzepakowy 1/2 szklanki
skórka pomarańczowa 200 gram
cynamon 1 łyżka
dżem - opcjonalnie

Przepis i sposób przygotowania na: na oleju drożdżowe ciasto ze skórką pomarańczy i cynamonem...

drożdże w misie robota wymieszać z 1,5 szklanki letniego mleka, 1 łyżką cukru i mąki, na 30 minut zostawić do podrośnięcia zaczynu

wsypać do zaczynu przesianą mąkę, sól, cukier, wbić jajka, hakiem robota wyrabiać ciasto, wlać olej, wyrabiać z 10 minut, na koniec wsypać skórki pomarańczowe, połączyć składniki, misę nakryć talerzem i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę

forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto wyrośnięte parę razy wyrobić z cynamonem i wyłożyć do formy, piec w nagrzanym piekarniku na 190 C , grzanie góra/dół około 45 minut, ciasto wystudzić

podawać z dżemem lub z czym się lubi - to ciasto drożdżowe przypomina chałkę, jest delikatne, puszyste, aromatyczne, pysznie smakuje z dżemem........SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak