Przepis i sposób przygotowania na: Na szybko: Pasta z suszonych pomidorów
Pasta z suszonych pomidorów to ciekawa propozycja na kolację lub śniadanie. Wystarczy 15 minut, aby móc posmarować nią świeżutkie, chrupiące pieczywo. Przeczytajcie dokładnie opis przygotowania przed jej wykonaniem. Zapraszam na przepis.
Orzechy nerkowca namoczyć w zimnej wodzie przez 8 godzin (najlepiej zostawić w wodzie na noc), następnie odcedzić. Suszone pomidory odsączyć z oleju (olej zostawić). Do misy robota przełożyć orzechy, suszone pomidory, czosnek, oregano i bazylię.
Dodać sok z cytryny, olej i wodę i zmiksować na gładką pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem i dodać serek. Ponownie zmiksować aż składniki się połączą.
Jeśli pasta jest zbyt gęsta, można dodać jeszcze trochę wody.
Pastę przełożyć do miseczek, po wierzchu delikatnie polać olejem z suszonych pomidorów i posypać kolorowym pieprzem. Podawać z krakersami.