Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa wędlina z pieczonego schabu

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab wieprzowy 400 g
czosnek 4 ząbki
majeranek 2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
musztarda 2 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa wędlina z pieczonego schabu

Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeśli chcemy to usuwamy tłuszcz z mięsa, ja tą czynność pominęłam. Następnie mięso z obu stron nacieramy obficie solą oraz pozostałymi przyprawami. Cały schab smarujemy musztardą. Mięso wkładamy do lodówki na 12 godzin. Na patelni rozgrzewamy olej. Schab smażymy na każdej ze stron do zrumienienia ok 2-3 min. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Schab wkładamy do blaszki i polewamy tłuszczem ze smażenia. Pieczemy w 170 stopniach przez 1 h. Schab piekłam bez przykrycia. Gdy mięso będzie już upieczone to odstawiamy go do całkowitego ostudzenia. Następnie kroimy w plastry i podajemy z pieczywem i ulubionymi dodatkami. Przechowujemy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 31.10.2017 18:21
Pięknie wygląda. Na pewno smaczna, nie to co ze sklepu! ;)
w mojej kuchni 31.10.2017 16:35
takie mięsko lubię do chleba
Jagódka17
Jagódka17 31.10.2017 13:33
Domowe najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak