Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VII: Pierś kurczaka z groszkiem cukrowym, odc. 34

5.0
(40)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepis na aromatyczną, ziołową pierś z kurczaka, podawaną z groszkiem cukrowym i aksamitnym, lekko ostrym sosem śmietanowno-musztardowym. 

Składniki:

Lista składników

pierś z kurczaka 500 gramów
szalotka 2 sztuki
pieczarki 3 sztuki
karczochy 3 sztuki
groszek cukrowy 50 gramów
czosnek 1 ząbek
masło 1 łyżka
śmietana 36% 150 mililitrów
olej słonecznikowy 4 łyżeczki
Musztarda czeska Prymat 2-3 łyżeczki

Do smaku

Pieprz ziołowy mielony Prymat
tymianek
estragon
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VII: Pierś kurczaka z groszkiem cukrowym, odc. 34

Kroki postępowania

1

Sos: Do śmietany dodajemy kilka kopiastych łyżeczek musztardy, doprawiamy solą i estragonem, mieszamy. Z kurczaka usuwamy skórę. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym z każdej strony. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju przez około 2-3 minuty po każdej stronie.

Krok 1 - Doradca Smaku VII: Pierś kurczaka z groszkiem cukrowym, odc. 34 foto
2

Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy tłuszczem pozostałym z patelni i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20 minut.

Krok 2 - Doradca Smaku VII: Pierś kurczaka z groszkiem cukrowym, odc. 34 foto
3

Szalotki i pieczarki kroimy w dużą kostkę. Zblanszowane karczochy kroimy na połówki, czosnek kroimy w plasterki. Pieczarki i szalotkę smażymy na patelni, po kilku minutach dodajemy czosnek i karczochy oraz groszek cukrowy. Warzywa doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Po kilku minutach dodajemy łyżeczkę masła. Delikatnie mieszamy.

Krok 3 - Doradca Smaku VII: Pierś kurczaka z groszkiem cukrowym, odc. 34 foto
4

Upieczone piersi z kurczaka podajemy z warzywami i przygotowanym wcześniej sosem śmietanowo-musztardowym.

Krok 4 - Doradca Smaku VII: Pierś kurczaka z groszkiem cukrowym, odc. 34 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak