Kurczak z ryżem po meksykańsku

Kurczak z ryżem po meksykańsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    600 g
  • ryż

    150 g
  • woda

    250 ml
  • cebula

    1
  • papryka czerwona

    1
  • papryka zielona

    1
  • papryczka chili

    1
  • czosnek

    2 ząbki
  • fasola czerwona z puszki

    1
  • pomidory pelati

    1 puszka
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • cynamon

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • chili pieprz cayenne

    1/3 łyżeczki
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy pieprzem i solą do smaku i mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, wrzucamy kurczaka i smażymy. Gotowego kurczaka odstawiamy na bok. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek w cienkie plasterki. Paprykę zieloną i czerwoną myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Papryczkę chili drobno siekamy.
Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż cebula się zeszkli. Do cebuli dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy wszystkie papryki. Całość smażymy jeszcze chwilkę, aż papryka zmięknie. Do warzyw dodajemy wcześniej usmażonego kurczaka, wodę, pomidory i koncentrat.
Mieszamy i dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy około 15 -20 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy odcedzoną kukurydzę i fasolę z puszki. Do gotowego sosu dodajemy ugotowany ryż. Całość mieszamy. Przed podaniem posypujemy świeżą, posiekaną natką pietruszki

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

31.10.2017 18:27
Uwielbiam takie obiadki. :)

bietka

30.10.2017 19:59
Smaczne jedzonko :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat