Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z czerwonej cebuli

4.0
(30)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Konfitura z czerwonej cebuli na czerwonym, wytrawnym winie znakomicie smakuje na zimno jak i na ciepło. Świetnie pasuje do mięs, serów, ryb i jajek. Pysznie sprawdza się w domowych burgerach.

Sprawdź ten przepis i dowiedz się jak łatwo ją przygotować! 

Składniki:

oliwa 1,5 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżka
ocet winny 1 łyżka
cukier 4 łyżki
czosnek 2 ząbki
Tymianek suszony Prymat 1/3 łyżeczki
wino czerwone wytrawne 50 mililitrów
cebula czerwona 300 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli 

  • łatwa do przygotowania
  • do umieszczenia w słoiczkach 
  • smakuje na zimno i na ciepło
  • idealna do mięs pieczonych i grillowanych
  • znakomicie smakuje z serami, zwłaszcza kozimi i owczymi
  • świetna w burgerach 
  • przepyszna z pieczonymi burakami 

Kroki postępowania

1
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Krok 1 - Konfitura z czerwonej cebuli foto
2
W mniejszym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę i szklimy ją, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość smażymy około 20-30 minut, aż cebula zmięknie, na małym ogniu.
Krok 2 - Konfitura z czerwonej cebuli foto
3

Gdy cebula będzie miękka wlewamy wino, dodajemy ocet winny i balsamiczny, dodajemy tymianek. Dokładnie mieszamy. Całość smażymy jeszcze przez 20-30 minut stopniowo wsypując cukier. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smażymy na wolnym ogniu do momentu odparowania większości płynu. Cebula powinna mieć delikatnie słodko-ostry smak i karmelowy "wygląd".

Krok 3 - Konfitura z czerwonej cebuli foto
4

Smacznego!

Krok 4 - Konfitura z czerwonej cebuli foto

Do przygotowania konfitury z czerwonej cebuli możesz użyć np. wina cabernet sauvignon.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 06.07.2020 17:33
Wyśmienita
Margo1 18.11.2014 16:32
robiłam taki już
paula191919 29.09.2014 17:31
mmmm..... wygląda wyśmienicie ; ))
Lidzia 06.04.2014 07:15
Fajna. Można nadziewać roladki.
as28 28.03.2014 21:02
świetny pomysł
w mojej kuchni 08.05.2013 14:12
smaczna do pieczonych mięs, drobiu
fotoviderek 08.05.2013 06:50
Wspaniały pomysł :)
jerzy3 07.05.2013 22:39
konfitury kojarzą mi się ze słodkością.czy to jest słodkie?
stokrotka 07.05.2013 20:24
świetny pomysł na cebulę
SmacznaPyza 07.05.2013 19:35
uwielbiam konfiturę z cebuli chociaż robię nieco inaczej :)
lawenda 07.05.2013 18:01
przepyszne!
Gracer 07.05.2013 17:26
wygląda bardzo efektownie
Laila2786 07.05.2013 15:58
wygląda bardzo smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak