Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik dyniowy z kajmakiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spód

ciastka owsiane z sezamem 250 g
masło lub margaryna 80 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka

masa serowa

twaróg zmielony 750 g
serek mascarpone 250 g
żółtko jajek 3 sztuki
jajko 2 sztuki
puree z dyni 400 g
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 3 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
cukier kokosowy ( trzcinowy ) ok. 200 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki

polewa

masa kajmakowa 3/4 puszki
sezam

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik dyniowy z kajmakiem

Spód.
Pokruszone ciasteczka, masło i przyprawę zmiksować na mokry piasek. Spód tortownicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ciasteczka, wyrównać, lekko docisnąć i schłodzić.
Masa serowa.
Wszystkie składniki o temperaturze pokojowej zmiksować na gładką masę.
Nie miksujmy jednak zbyt długo, tylko do połączenia się składników.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 º C.
Na schłodzony spód wylać masę serową, wyrównać. Włożyć do piekarnika i piec w kąpieli wodnej około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia temperaturę możemy zmniejszyć nawet do 150 C. Wyjąć, przestudzić.
Sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Potem polewamy płynnym kajmakiem i posypujemy sezamem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 30.10.2017 23:10
Smakowity i kuszący serniczek;)
Jagódka17
Jagódka17 30.10.2017 17:49
serniki kocham, dyniowego jeszcze nie jadłam
Babeczka35 30.10.2017 14:57
Ciekawy przepis na sernik :)
bietka 30.10.2017 14:29
Rewelacyjny sernik ; )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak