Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VII: Pieczona polędwiczka z pomarańczami, odc. 33

5.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 250 g
kapusta włoska 1 główka
pomarańcza 1 szt.
masło 1 łyżeczka
ocet winny 150 ml
woda 125 ml
wino czerwone wytrawne 150 ml
miód 2 łyżki
olej do smażenia
tymianek
Imbir mielony Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Kmin rzymski mielony Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VII: Pieczona polędwiczka z pomarańczami, odc. 33

Kroki postępowania

1
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju przekładamy polędwicę, solimy i doprawiamy pieprzem białym oraz imbirem z każdej strony. Podsmażoną polędwiczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 °C przez 20 minut.
Krok 1 - Doradca Smaku VII: Pieczona polędwiczka z pomarańczami, odc. 33 foto
2
Liście kapusty szatkujemy i wrzucamy na ciepłą patelnię z odrobiną oleju. Doprawiamy solą, tymiankiem i liściem laurowym, dodajemy łyżkę masła, na końcu dolewamy wodę.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Pieczona polędwiczka z pomarańczami, odc. 33 foto
3
Pomarańcze obieramy ze skóry, kroimy w plasterki i smażymy w rondlu z odrobiną oleju, octu winnego i miodu. Po zagotowaniu dodajemy kmin rzymski.
Polędwiczkę podajemy na kapuście i dekorujemy pomarańczami.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Pieczona polędwiczka z pomarańczami, odc. 33 foto
4
Smacznego!
Krok 4 - Doradca Smaku VII: Pieczona polędwiczka z pomarańczami, odc. 33 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 31.10.2017 18:30
Uwielbiam polędwiczkę!
bietka 30.10.2017 20:28
Smaczne mięsko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak